Desi a fost creat abia in 1962 si este, deci, un tinerel printre parfumurile clasice, acest superb aristocrat a fost deja recunoscut drept unul dintre cei mai mari. Bal a Versailles nu-i un parfum cu care sa te joci. S-a intrupat pentru a-i fi podoaba unei femei cu simtul innascut al luxului si cu pasiunea bunului gust, o personalitate adevarata, care intelege forta subtilitatii si, mai ales, radiaza o eleganta inefabila.
Este destul de curioasa compozitia lui, daca ne gandim la succesul pe care l-a cunoscut si la devotamentul cu care i se dedica cele care il iubesc. Desi ar putea sa evoce imaginea efluviilor imbalsamate care domneau in palatul de la Versailles pe timpul regelui Ludovic al XIV-lea, primele sale adieri resping cu hotarare orice banuiala ca ar fi superficial si frivol. Chiar daca afiseaza o expresie binevoitoare si se arata inabordabil in multe privinte, il invaluie permanent o aura cordiala din care se degaja siguranta de sine si o distractie de mare rafinament. In linii mari, este o combinatie opulenta de iasomie, adusa din Italia si din Egipt, cu trandafiri din Turcia si din Bulgaria si cu flori de portocal marocan. Numai ca, in final, nu-i va fi nimanui prea usor sa identifice vreuna din aceste superbe miresme, caci peste toate e asternut valul misterios al celor mai senzuale si mai invapaiate ofrande orientale. Se inalta dominant izul de lemn de santal, combinat cu adieri de zibeta si de ambra aurie, cu aburi insistenti de paciuli, mosc si vetiver, cu arome de vanilie si rasini de opoponax, care se impletesc cu efluvii de garoafe si de acacia. Ce avalansa de miresme exotice!
Bal a Versailles este o creatie unica, plina de mister si incredibil de obsedanta. Are pretentia sa contina peste trei sute de ingrediente, asa ca nu trebuie sa ne miram peste masura cand vom descoperi ca e destul de scumpa. Insa are un efect atat de puternic si de tenace, incat un flacon de extrait sau chiar varianta eau de toilette, bine echilibrata, va dura foarte multa vreme.
text prelucrat si modificat de Dialora
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu